Winiarstwo zajmuje się przetwarzaniem winogron na wino, jest to proces pozyskania soku gronowego, oraz jego fermentacji i dojrzewania. Istnieje bardzo dużo metod pozyskiwania wina z winogron, winnice posiadają swoje receptury z których korzystają od setek lat. Ze względu na rodzaj fermentacji możemy wyróżnić wina wytrawne, w których zały cukier zamieniany jest w alkohol.
W przypadku win słodkich, fermentację przerywa się przed zużuciem całego cukru. O smaku wina decyduje również proces leżakowania czy dojrzewania. Wina musujące to te, gdzie po fermentacji, powodowana jest druga fermentacja. Powstaje ono w zamkniętym naczyniu, po to aby dwutlenek węgla nie mógł się ulotnić, w ten sposób powstają babelki. Największymi i najstarszymi tradycjami winiarskimi może poszczyćić się Francja. Tam powstają słynne wina Bordeaux, Alzackir, Loireíy, Champagne, oraz wina burgundzkie. W Niemczech powstają reńskie oraz mozelskie, które są najbardziej znanymi winami niemieckimi. Ogromna różnorodność bukietów, pozwala na pozyskiwanie wielu znakomitych smaków, doskonalenie ich, i mieszanie, dzięki komponowaniu różnych odmian.