Wraz z rozwojem handlu w dobie podbojów kolonii na całym świecie przez Europejczyków, zawitały na teren starego kontynentu, przyprawy, tkaniny oraz rożne dobra. Jednym z przywiezionych towarów była kawa. Tak naprawdę kawa to ziarna kawowca, które mają czerwony kolor, dopiero po paleniu nabierają znanego nam koloru. Kawowiec wywodzi się z Etiopii, gdzie ziarna są jadane razem z tłuszczem zwierzęcym. Stamtąd trafiły na tereny Azji Mniejszej, w Turcji napój ten zyskał wielkie uznanie ponieważ była to jedna z nielicznych używek której Prorok nie zakazał swoim wiernym. Dzięki zawartości kofeiny silnie pobudza. Opracowano tam specjalny sposób parzenia, gdzie były używane specjalistyczne sztućce. Z krajów Islamu kawa trafiła do europy, zyskała sobie uznanie szczególnie na terenie Wielkiej Brytanii. Na początku był to napój dostępny tylko dla elit, które wykształciły swój specyficzny sposób picia kawy. Serwis kawowy jako taki powstał dopiero w XVIII wieku po wynalezieniu procesu produkcyjnego porcelany.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]